Project Overview

Overview
Owner wanted more of an open feeling in this beautiful 1970’s townhouse, along with creating more cabinet space.

Tags:

Project Details

Before: The kitchen cabinets were made of laminate with wood pulls and laminate countertops.  Your typical desk with a pantry next to it did not use the large space efficiently.

After: Eliminating the desk and pantry area the wall was then opened between the dining room and kitchen.  The wall that was between what would be an eating area and dining room was taken down completely.  This allowed you to be able to see the dining room and the living room.  For eating and entertaining purposes the granite countertop was made to wrap around the part of the wall remaining to create a table area for breakfast and lunch, while housing cabinets below for storage.  Replacing the 36” refrigerator with a 48” with a wine cooler inside.  The 30” stove was replaced by a 36” stove.  Upper cabinets above the stove were removed to allow for a hood that was vented out.  Microwave was housed within the cabinet next to the refrigerator.  All the upper wall cabinets lifted up with frosted glass on the bottom for a light.  Many of the lower base cabinets were pullout drawers for pots and pans and larger items.  The area that was an eat in area became a sitting and socializing area, great for entertaining.  Recessed and hanging lighting was used.

Dining Room: Keeping within the openness of the kitchen a 60” round glass table was used.  Capable of housing 6 chairs, only using 4.

Living Room: The fireplace is gas metal enclosed.  Removing all the marble that surrounded it and replacing it with a curved porcelain stonewall and a freeform granite mantel and hearth with polished edges.  The flat screen TV was mounted above the mantel, protecting it from the heat.

Powder Room: Modern and sleek looking.  Back wall is porcelain 12” x 24” tiles to look like marble.  Adding a bit of color to the bathroom through the vanity and wastepaper basket.  Utilizing modern technology, an auto faucet.

Guest Bathroom:
Before:
  housing a tub in quite a small space along with a vanity in an angled room.

After:  Eliminating the tub and installing a shower with a glass panel opened the space up.  The vanity was replaced with a stone countertop angled to the wall.  Faucet was wall-mounted and a lighted mirror hung above.  The toilet was replaced with a slimmer size.  The wall tiles are porcelain 6” x 24” and the floor tiles are porcelain 12” x 24” tiles in neutral beige color.

Stairs: Removing the carpet from the stairs and replacing the railing with a more modern railing.  Refinishing the stairs and the flooring and staining to the same color changed the traditional look to modern.